Vaissin tarina on tarina kaalista ja kekseliäisyydestä

Sattumia, luovuutta, rohkeutta ja toisista huolehtimista. Siinä meidän Vaissilaisten tarinan ydin.

Kun Pietari Tuomaanpoika vuonna 1829 osti kruununjäännösmaan poikansa Fabianin nimiin, hän tuskin osasi aavistaa sen kuusi sukupolvea myöhemmin toimivan kotipaikkana Pohjoismaiden suurimmalle kaalikääryletehtaalle.

Olemme käärineet kaalikääryleitä vuodesta 2001, siis jo yli 15 vuoden ajan. Syksyllä 2017 toimme kauppoihin ensimmäiset Vaissin omalla merkillä olevat kääryleet.

Meillä Vaissilla on aina ollut periaatteena tehdä ruokaa toisille kuten tekisimme sitä itsellemme. Tehdas jossa valmistamme tuotteemme, on meille kuin iso keittiö, jossa vain satutaan tekemään suuria määriä ruokaa.

12 miljoonaa käsin käärittyä kaalikäärylettä vuodessa on paljon. Yksikään niistä ei tulisi käärityksi ilman aitoa, innostunutta, työssään viihtyvää Vaissilaista.

Siispä kun nautit Vaissin kaalikääryleitä, tiedät niiden olevan kääritty suomalaisista raaka-aineista, Haapamäellä, Vaissijärven rannalla.

Makuelämyksiä toivottaen
Toimitusjohtaja Maria Hanho ja 86 muuta Vaissi-perheen jäsentä.

Historia vuosilukuina (klikkaa auki...)

1829 Pietari Tuomaanpoika osti kruununjäännösmaan poikansa Fabianin nimiin

1940 Kaalinviljely alkaa Vaissin tilalla Ilmari Vaissin toimesta.

1972 rakennettiin ensimmäinen kaalivarasto

1974 Jaakko Vaissi kehitti mullistavan kaalinkeitto menetelmän joka on edelleen tuotannon kulmakivi. Vuonna 1987 lopetettiin kaalinviljely ja siirryttiin sopimusviljelyyn

2001 aloitettiin kääryleiden valmistus

2004 Vaissin tilasta eriytetään lehtitehdas ja kääryletehdas. Syntyy Vaissi Oy

2005 Vuosituotannossa rikotaan yli miljoonan kiloa raja. kaalikääryleitä ja henkilökuntaa yli 60.

2007 Keski-Suomen vuoden yrittäjä palkinto

2017 Vaissin vuosituotanto on 12 miljoona käärylettä ja markkinoille tuodaan ensimmäiset omalla tuotemerkillä olevat kääryleet.

Maistuvaa kaalista

Visionamme on tuottaa maan maistuvimmat kaalikääryleet. Vuonna 2016 tuotimme 1,2 miljoonaa kiloa kaalikääryleitä eli noin 12 000 000 kappaletta. Liikevaihtomme oli vuonna 2016 6,3 milj.euroa. Suurten elintarvikemäärien tuottamiseen tarvitsemme joukon reippaita elintarvikealan osaajia. Henkilökuntaa on sesonkiaikana noin 80 ja muuna aikana noin 40 henkilöä.

Vaissi Oy:n tarina – Juuret suomalaisessa kaalimaassa

Vaissi Oy on keskisuomalainen elintarvikealan perheyritys. Yrityksen tarina on poikkeuksellinen monessakin suhteessa, eikä vähiten siksi, että perinteisesti miesvaltaisen alan yrityksen toimitusjohtajana on tänä päivänä nuori nainen, Maria Vaissi.
Vaissi Oy:tä ei todennäköisesti olisi olemassa ilman työsuojelutarkastajan käyntiä Vaissin tilalla Haapamäellä vuonna 1974. Vaissi valmisti tuolloin esikäsiteltyjä kaalinlehtiä. Työsuojelutarkastaja ei ollut tyytyväinen laitteeseen, jolla kaalin kannat porattiin keitettävistä lehdistä. Koska laite ei käynyt tarkastajan pirtaan, alkoi Jaakko Vaissi kehitellä kaalinkeittolaitetta, joka täyttäisi tarkastajan vaatimukset. Tänä päivänä kyseinen kaalinkeittolaite on edelleen toiminnassa.

Kaalinviljelystä se kaikki alkoi

Vaissin tarina alkaa kuitenkin jo paljon aiemmin 1940-luvun alussa. Ilmari Vaissi aloitti tuolloin kaalinviljelyn Vaissin tilalla. Talvisodan jälkeen vihannekset tekivät kauppansa. Hinta kuitenkin laski syksyisin kaalin ylitarjonnan takia. Vuonna 1972 rakennettiin ensimmäinen kaalivarasto, jotta pystyttiin myymään kaalia myös talvella, kun hinta oli parempi. Vaissin tilalla viljeltiin kaalia n. 20 hehtaarin verran. Viljely kuitenkin lopetettiin vuonna 1987 ja siirryttiin sopimusviljelyyn. Kaalia elintarviketeollisuuden ja Vaissin kaalikääryletehtaan tarpeisiin ostetaan tänä päivänä suomalaisilta sopimusviljelijöltä. Nykyisin Vaissin tilalla on vain kaalin koeviljelyä 0,5 ha verran.

llmarin poika Jaakko ja hänen aviovaimonsa Saara jatkoivat Vaissin tilaa vuodesta 1982 vuoteen 2008. Vaissin tila käsittää noin 110 ha peltoa ja 272 ha metsää. Tilalla on myös ollut kanoja, lehmiä, sikoja ja vihannesten viljelyä. Tänä päivänä Vaissin tilan omistaa Saaran ja Jaakon poika Juho Vaissi.

Vaissi Oy:n tarina – Juuret suomalaisessa kaalimaassa

Vaissi Oy on keskisuomalainen elintarvikealan perheyritys. Yrityksen tarina on poikkeuksellinen monessakin suhteessa, eikä vähiten siksi, että perinteisesti miesvaltaisen alan yrityksen toimitusjohtajana on tänä päivänä nuori nainen, Maria Vaissi.
Vaissi Oy:tä ei todennäköisesti olisi olemassa ilman työsuojelutarkastajan käyntiä Vaissin tilalla Haapamäellä vuonna 1974. Vaissi valmisti tuolloin esikäsiteltyjä kaalinlehtiä. Työsuojelutarkastaja ei ollut tyytyväinen laitteeseen, jolla kaalin kannat porattiin keitettävistä lehdistä. Koska laite ei käynyt tarkastajan pirtaan, alkoi Jaakko Vaissi kehitellä kaalinkeittolaitetta, joka täyttäisi tarkastajan vaatimukset. Tänä päivänä kyseinen kaalinkeittolaite on edelleen toiminnassa.

Esikeitetystä kaalista kaalikääryleisiin

Vuonna 1972 alkanut esikeitetyn kaalin tuotanto laajeni vuonna 2001 kaalikääryletehtaan perustamiseen. Vuonna 2004 kääryleliiketoiminta eriytettiin kokonaan Vaissin tilasta.

Kääryleitä valmistuu Vaissilla vuosittain lähes 12 miljoonaa ja ne myydään elintarviketeollisuudelle. Sieltä ne löytävät tiensä suomalaisiin ja ruotsalaisiin ruokapöytiin. Kääryleet valmistetaan asiakkaiden omilla resepteillä ja merkeillä.

Nuorekas tulevaisuus

Yrityksessä on tehty vuonna 2008 sukupolvenvaihdos. Jaakko ja Saara vaikuttavat edelleen Vaissin hallituksessa. Pääomistaja tytär Maria Vaissi tuli osakeyhtiön toimitusjohtajaksi vuonna 2011 vain 28-vuotiaana.

Tänä päivänä Vaissi Oy on Keski-Suomessa merkittävä elintarvikealan työllistäjä. Vaissilla on työllistää ympärivuotisesti n. 40 henkilöä ja sesonkiaikana elokuusta maaliskuulle parikymmentä lisää. Tuotteiden laatua tarkkaillaan tehokkaasti.
Tulevaisuudessa panostetaan
yhä tehokkaammin erilaisten valmisruokien valmistamiseen
sekä vientiin. Suomessa Vaissi on merkittävin kaalikääryleiden tuottaja. Tätä maistuvaa valmisruokaa halutaan viedä myös muunmaalaisiin pöytiin.

Palkittu elintarvikeosaaja

Vaissin toimintapa ja ainutlaatuisuus on pantu merkille valtakunnallisesti. Vaissi Oy on saanut Keski-Suomen InnoSuomi palkinnon 2006, maakunnallisen yrittäjäpalkinnon 2007 ja Vaissi Oy valittiin vuoden maatilaksi vuonna 2009.

Aukioloajat ja yhteystiedot

TEHTAANMYYMÄLÄ
avoinna
ma – pe 9 -20
la – su 10-20
Sijainti Vaissi Oy:n kääryletehtaalla.
Vain käteismaksu.

 

Toimisto avoinna
arkisin 8.00-15.00

Puh 014 -75 44 630
Fax 042 19169 8303

Lehtitehdas
puh 044 7819 422
gsm 040 8328 237
kaali@vaissi.fi

Kääryletehdas
puh 044 7819 444
gsm 040 8313 388
tuotanto@vaissi.fi

Vaissin tila
Puh 044 7819 411
vaissi@vaissi.fi