Vaissin tarina on tarina kaalista ja kekseliäisyydestä

Sattumia, luovuutta, rohkeutta ja toisista huolehtimista. Siinä meidän Vaissilaisten tarinan ydin.

Kun Pietari Tuomaanpoika vuonna 1829 osti kruununjäännösmaan poikansa Fabianin nimiin, hän tuskin osasi aavistaa sen kuusi sukupolvea myöhemmin toimivan kotipaikkana Pohjoismaiden suurimmalle kaalikääryletehtaalle.

Kaalin kanssa olemme olleet tekemisissä 40 -luvulta asti. 1972 Jaakko Vaissi keksi kaalinkeittokoneemme. Siihen liittyy hauska tarina, joka löytyy kun selaat hieman alaspäin. Kaalikääryleitä olemme tehneet vuodesta 2001, siis jo yli 15 vuoden ajan. Syksyllä 2017 toimme kauppoihin ensimmäiset Vaissin omalla merkillä olevat kääryleet.

Meillä Vaissilla on aina ollut periaatteena tehdä ruokaa toisille kuten tekisimme sitä itsellemme. Tehdas jossa valmistamme tuotteemme, on meille kuin iso keittiö, jossa vain satutaan tekemään suuria määriä ruokaa.

12 miljoonaa käsin käärittyä kaalikäärylettä vuodessa on paljon. Yksikään niistä ei tulisi käärityksi ilman aitoa, innostunutta, työssään viihtyvää Vaissilaista.

Siispä kun nautit Vaissin kaalikääryleitä, tiedät niiden olevan kääritty suomalaisista raaka-aineista, Haapamäellä, Vaissijärven rannalla.

Makuelämyksiä toivottaen
Toimitusjohtaja Maria Hanho ja Vaissilaiset.

PS. Alla Vaissin tarina yksityiskohtaisemmin sekä vuosilukuina.

Historia vuosilukuina (klikkaa auki...)

1829 Pietari Tuomaanpoika osti kruununjäännösmaan poikansa Fabianin nimiin

1940 Kaalinviljely alkaa Vaissin tilalla Ilmari Vaissin toimesta.

1972 rakennettiin ensimmäinen kaalivarasto

1974 Jaakko Vaissi kehitti mullistavan kaalinkeitto menetelmän joka on edelleen tuotannon kulmakivi. Vuonna 1987 lopetettiin kaalinviljely ja siirryttiin sopimusviljelyyn

2001 aloitettiin kääryleiden valmistus

2004 Vaissin tilasta eriytetään lehtitehdas ja kääryletehdas. Syntyy Vaissi Oy

2005 Vuosituotannossa rikotaan yli miljoonan kiloa raja. kaalikääryleitä ja henkilökuntaa yli 60.

2007 Keski-Suomen vuoden yrittäjä palkinto

2017 Vaissin vuosituotanto on 12 miljoona käärylettä ja markkinoille tuodaan ensimmäiset omalla tuotemerkillä olevat kääryleet.

Kaalinviljelystä se kaikki alkoi

Vaissin tarina kaalin kanssa alkaa 1940-luvun alussa. Ilmari Vaissi aloitti tuolloin kaalinviljelyn Vaissin tilalla. Talvisodan jälkeen vihannekset tekivät kauppansa. Hinta kuitenkin laski syksyisin kaalin ylitarjonnan takia. Vuonna 1972 rakennettiin ensimmäinen kaalivarasto, jotta pystyttiin myymään kaalia myös talvella, kun hinta oli parempi.

Ilmari Vaissi oli nähnyt Raision kalayhtymällä, kun kaalia keitettiin ja päätti, että alkaisimme valmistaa myös pakastettua kaalinlehteä. Hänen poikansa Jaakko Vaissi sanoi, että pitää olla asiakkaita ennen kuin investoidaan. Ilmari meni myymään 300 tonnia valmista pakastettua kaalinlehteä ja hänen ajatuksensa oli, että homma toimisi kahdella isolla rehukattilalla ja kahdella arkkupakastimellla. Jaakko sanoi, että ei tule onnistumaan, mutta asiassa mentiin niin pitkälle, että kokeiltiin. Kahden päivän päästä ensimmäisistä keitoksisista alkoi käydä kuohunta pakastearkuissa ja kaalit alkoivat käymään niin pahasti, että Ilmari uskoi, että tarvitaan kunnon pakastustunnelit. Niitä alettiin rakentamaan, mutta ensimmäisenä vuonna saatiin toimitettua vain 30 tonnia. Tarina kertoo, että ainut onnellinen oli Ilmarin vaimo Aino Vaissi, joka sai kaksi uutta hieman kaalille tuoksuvaa arkkupakastinta.

Vaissin tilalla viljeltiin kaalia n. 20 hehtaarin verran. Viljely kuitenkin lopetettiin vuonna 1987 ja siirryttiin sopimusviljelyyn. Sitä ennen oli koettu yksi kesä, jolloin 20 hehtaarin kaalimäärästä puolet hukkui sateisen kesän seurauksena. Tästä jäljelle jääneestä määrästä harjoittelija ruiskutti hormotuholla niin, että nostettavaa jäi vain 2 hehtaaria. Tämä katastrofi opetti, että kannattaa hajauttaa kaalin kasvatusta. Kaalia elintarviketeollisuuden ja Vaissin kaalikääryletehtaan tarpeisiin ostetaan tänä päivänä suomalaisilta sopimusviljelijöltä. Nykyisin Vaissin tilalla on vain kaalin koeviljelyä 0,5 ha verran.

llmarin poika Jaakko ja hänen aviovaimonsa Saara jatkoivat Vaissin tilaa vuodesta 1982 vuoteen 2008. Vaissin tila käsittää noin 110 ha peltoa ja 272 ha metsää. Tilalla on myös ollut kanoja, lehmiä, sikoja ja vihannesten viljelyä. Tänä päivänä Vaissin tilan omistaa Saaran ja Jaakon poika Juho Vaissi.

Kaalinkeittokoneen keksiminen

Vaissi Oy:tä ei todennäköisesti olisi olemassa ilman työsuojelutarkastajan käyntiä Vaissin tilalla Haapamäellä vuonna 1974. Vaissi valmisti tuolloin esikäsiteltyjä kaalinlehtiä. Työsuojelutarkastaja ei ollut tyytyväinen laitteeseen, jolla kaalin kannat porattiin keitettävistä lehdistä. Koska laite ei käynyt tarkastajan pirtaan, alkoi Jaakko Vaissi kehitellä kaalinkeittolaitetta, joka täyttäisi tarkastajan vaatimukset. Hän sai kaksi kuukautta aikaa. Jaakolla oli idea, johon hän tarvitsi höyryä. Ainoa paikka Haapamäellä oli höyryveturitallit mistä sai höyryä. Hän sai luvan mennä sinne kokeilemaan. Veturimiehet olivat hieman ihmeissään iltasella, kun palasivat sillä talli oli täynnä höyryviä kaalinpäitä ja lehtiä. Idea kuitenkin toimi. Koneella saatiin huomattavasti parempi lehtisaanto ja laatu kuin perinteisellä menetelmällä. Pian kaikki alkoivat haluamaan sitä Vaissin keittämää lehteä.  Tänä päivänä kyseisen kaalinkeittolaitteen idea on edelleen toiminnassa.

Esikeitetystä kaalista kaalikääryleisiin

Vuonna 1972 alkanut esikeitetyn kaalin tuotanto laajeni vuonna 2001 kaalikääryletehtaan perustamiseen. Silloin eräs suomessa toimiva yritys, joka valmisti kaalikääryleitä oli lopettmassa toimintaansa ja kysyivät Vaissin perheeltä alkaisivat valmistaa kaalikääryleitä heille loppun asti. Jaakko ja Saara Vaissi kysyivät lapsiltaan Marialta ja Juholta kiinnostaisiko heitä jatkaa, jos hommasta jotain tulisi sillä itseään varten he eivät alkaisi investoimaan. Maria sanoi, että kokeillaan sillä olisihan siinä työpaikka sitten hänelle, jos homma onnistuisi. Vuonna 2004 kääryleliiketoiminta eriytettiin kokonaan Vaissin tilasta, sillä se oli kasvanut niin isoksi, ettei kannattanut enää pyörittää maatalouden sivutulona.

Kääryleitä valmistuu Vaissilla vuosittain lähes 12 miljoonaa ja ne myydään elintarviketeollisuudelle. Sieltä ne löytävät tiensä suomalaisiin ja ruotsalaisiin ruokapöytiin. Kääryleet valmistetaan asiakkaiden omilla resepteillä ja merkeillä sekä 2017 vuoden lopusta myös Vaissi merkillä.

Nuorekas tulevaisuus

Yrityksessä on tehty vuonna 2008 sukupolvenvaihdos. Jaakko ja Saara vaikuttavat edelleen Vaissin hallituksessa. Pääomistaja tytär Maria Hanho tuli osakeyhtiön toimitusjohtajaksi vuonna 2011 vain 28-vuotiaana.

Tulevaisuudessa panostetaan
yhä tehokkaammin erilaisten valmisruokien valmistamiseen
sekä vientiin. Suomessa Vaissi on merkittävin kaalikääryleiden tuottaja. Tätä maistuvaa valmisruokaa halutaan viedä myös muunmaalaisiin pöytiin.

Palkittu elintarvikeosaaja

Vaissin toimintapa ja ainutlaatuisuus on pantu merkille valtakunnallisesti. Vaissi Oy on saanut Keski-Suomen InnoSuomi palkinnon 2006, maakunnallisen yrittäjäpalkinnon 2007 ja Vaissi Oy valittiin vuoden maatilaksi vuonna 2009.

Aukioloajat ja yhteystiedot

TEHTAANMYYMÄLÄ
avoinna
ma – pe 9 -20
la – su 10-20
Sijainti Vaissi Oy:n kääryletehtaalla.
Vain käteismaksu.

 

Toimisto avoinna
arkisin 8.00-15.00

Puh 014 -75 44 630
Fax 042 19169 8303

Lehtitehdas
puh 044 7819 422

kaali@vaissi.fi

Kääryletehdas
puh 044 7819 444
gsm 040 8313 388
tuotanto@vaissi.fi

Vaissin tila
Puh 040 8372 140
juho.vaissi@vaissi.fi