”Kyllä minä syön lihan lihana ja puuron puurona”, ajatteli Vaissin vanha emäntä Saara, kuultuaan ensi kertaa nyhtölihavuoasta vuonna 1981. ”Maistettuani totesin, että kyllä minun täytyy nyt perua puheeni, niin hyvää se oli”. Lue koko juttu uusien joulutuotteiden takaa.
Uudenlaisia perinneruokia Vaissin tilalta Keuruulta
Pitkään haudutettua jouluista riisipuuroa ja nyhtölihaa. Kuulostaako erikoiselta? Ehkä, mutta riisipuuro ja nyhtöliha – ihmeen kumma -sopivat todella hyvin yhteen. Ja miksi ei sopisi, perinteiset joulun maut. Myös kasvisruokaa haluaville on tehty nyt oma versionsa nyhtökaurasta ja riisipuurosta.
Vaissi on lanseerannut kaksi uutta tuotetta joulusesonkiin. Jouluinen nyhtölihavuoka (400 g) sekä vegaaninen nyhtökauravuoka (400 g). Nyhtölihavuoassa on reilusti, pitkään haudutettua possunlihaa sekä päällä perinteistä pitkään haudutettua riisipuuroa. Ruokaa on vielä haudutettu uunissa niin, että vuoka mehevöitynyt entisestään ja saanut kauniin paistopinnan. Nyhtökauravuoan riisipuuro on haudutettu kotimaiseen kauramaitoon ja lihan tilalla on trendikästä, täyttävää ja proteiinirikasta, kotimaista nyhtökauraa. Nyt myös kasvissyöjille ja vegaaneille on oma jouluruoka, joka muuten maistuu myös lihansyöjille.
Mistä keksintö uudenlaiseen jouluruokaan?
Nyhtölihalaatikon resepti juontaa juurensa kymmenien vuosien taakse, 1940-luvulle. Jaakko Vaissin äiti Aino Vaissi toi aikanaan reseptin Vaissin tilalle Turusta. Tarina ei kerro onko tätä ruokaa syöty laajemminkin Turun seudulla. Vaissin tilalla ruoka oli välipäivien kätevä ruoka, jota tarjottiin koko Vaissin tilan väelle, niille jotka eivät menneet kotiin välipäiviksi. Sitä tehtiin ennen joulua pakastimeen ja sulatettiin sieltä kaikille tilan väelle. Ruoan kanssa tarjottiin myös lihalientä, toinen lisäsi liemen ruoan päälle, osa joi liemen mukista, toteaa Saara, Vaissin tilan vanha emäntä. Ruoka oli täyttävää, helppoa tehdä ja se maistui kaikille. ”Kyllä minä syön lihan lihana ja puuron puurona”, ajatteli Saara, kuultuaan ensi kertaa nyhtölihavuoasta vuonna 1981. ”Maistettuani totesin, että kyllä minun täytyy nyt perua puheeni, niin hyvää se oli”, kertoo Saara.
Vanha perinteinen nyhtölihavuoka on nyt tuotu tähän päivään ja sitä saa hyvin varustelluista kaupoista kautta maan sekä Vaissin tehtaanmyymälästä Riihosta. Nyhtölihavuuan rinnalle haluttiin tuoda myös kasvisvaihtoehto, jotta joulun ruokavalikoima olisi vieläkin monipuolisempi. Hyviä ruokailuhetkia kaikille uudenlaisten joulutuotteiden parissa!