VÄRLDENS GODASTE KÅLDOLMAR

Vaissi är ett familjeföretag vars kåldolmar görs med kärlek och gediget hantverk. Tillverkaren av världens läckraste kåldolmar är också Nordens största: vi rullar årligen fantastiska 12 miljoner dolmar! Vid sidan av våra egna kåldolmar med grönsaker och kött tillverkar vi tiotals olika varianter till våra största kunder enligt deras egna recept.

EN HANDGJORD, MODERN OCH TRADITIONELL LÄCKERHET

I Vaissis kåldolmar förenas välkända traditioner med moderna trender. Varje dolme tillverkas för hand på landsbygden i Keuru. I våra veganska grönsakskåldolmar har riset ersatts av trendiga bondbönor och havre. Vad proteinhalten beträffar är dessa dolmar nästan i samma klass som kåldolmarna med kött. Även i våra köttkåldolmar har vi ersatt riset med havrekross.

FAMILJEFÖRETAG SEDAN 1829

Berättelsen om Vaissi gård fick sin början år 1829, när Pietari Tuomaanpoika köpte mark i Keuru som tidigare tillhört kronan. I sex generationer har man provat på ett antal olika odlingsväxter, från tobak till julblommor och rödbetor. Odlingen av kål inleddes under mellanfreden mellan vinter- och fortsättningskriget, då efterfrågan på den näringsrika och mångsidiga råvaran var stor. Surkål är ett mycket hälsosamt livsmedel tack vare sitt innehåll av c-vitamin och enzymer.

FRÅN UPPFINNARE TILL KÅLKUNG

I familjen Vaissi har man alltid varit pigg på att prova på nya saker. Ibland har det lyckats och ibland inte. När Ilmari ”Farfar” Vaissi på 1970-talet beslöt att börja sälja djupfrysta kålblad, tänkte han sig att den kokta kålen skulle frysas i vanliga frysboxar. Tjugoåriga Jaakko menade att man behövde frystunnlar för att kålen skulle kunna frysas utan dramatik. Ilmari trodde dock inte på detta, så man testade. Men efter ett par dagar började kålen jäsa och vällde ut ur frysarna med våldsam kraft.

Byggandet av frystunnlar påbörjades, för Ilmari hade redan sålt 300 000 kg djupfrysta kålblad. Det första året lyckades man bara leverera 30 000 kg.

Jaakko uppfann dock en kålkokare, som visade sig vara ett riktigt snilledrag. Efter ett besök av arbetarskyddsinspektören år 1974 hotades fabriken av stängning på grund av den kålborr man då använde – något måste göras, och det snabbt! Tack vare uppfinningen fick man ordning på säkerheten, och samtidigt föddes Vaissis silkesmjuka kålblad som är lätta att rulla och behåller sin vackra färg.

År 2001 utvidgades produktionen från förkokt kål till läckra kåldolmar. Jaakkos barn delade sin fars och farfars passion – det var dags för nästa steg.

FÄRDIGMATENS ADEL

Vaissi leds numera av Jaakkos dotter Maria Hanho och son Joho Vaissi. De tror på kåldolmarna och på att moderniserade traditionella rätter kan falla kunderna i smaken.

”Alla borde ha möjlighet att äta hälsosam, hantverksmässigt framställd mat tillagad med kärlek. Denna vardagsglädje – återkomsten till mormors middagsbord – vill vi erbjuda även till andra.”