Maailman maukkaimmat kaalikääryleet

Vaissi on perheyritys, jonka kaalikääryleet tehdään rakkaudella ja huolellisella käsityöllä. Maailman herkullisimpien kääryleiden valmistaja on myös Pohjoismaiden suurin: pyörittelemme vuosittain huimat 12 miljoonaa käärylettä maailmalle! Alkuperäisten kasvis- ja lihakaalikääryleidemme lisäksi valmistamme suurille asiakkaillemme kymmeniä erilaisia kääryleitä heidän omilla resepteillään.

Käsintehty, moderni perinneherkku

Vaissin kaalikääryleissä yhdistetään tuttuja perinteitä ja moderneja trendejä. Jokainen kääryle valmistetaan käsityönä Keuruun maaseudulla. Vegaanisissa kasviskaalikääryleissä maistuvat perinteisen riisin sijaan trendikäs härkäpapu ja kaura. Proteiinipitoisuudeltaan kääryle on lähes lihakaalikääryleen luokkaa. Myös lihakaalikääryleidemme riisi on korvattu kaurarouheella.

Perheyritys jo vuodesta 1829

Vaissin tila sai alkunsa, kun Pietari Tuomaanpoika osti Keuruulla sijaitsevan kruununjäännösmaan vuonna 1829. Kuuden sukupolven aikana on tilalla kokeiltu jos jonkinlaisia viljelyskasveja aina tupakasta, joulukukkiin ja punajuureen. Kaalin viljelyyn ryhdyttiin sotien välissä, koska silloin oli suuri menekki ravinnerikkaalle ja monipuoliselle ruoka-aineelle. Hapankaalihan on tunnetusti terveellisimpiä ruoka-aineita c-vitamiini- ja entsyymipitoisuutensa ansiosta.

Keksinnöillä kaalikeisareiksi

Vaissin perheessä ollaan aina oltu kovia kokeilemaan. Koska tekevälle sattuu, on toisinaan natsannut, toisinaan ei. Kun Ilmari ”Pappa” Vaissi päätti aloittaa pakastetun kaalinlehden myynnin 1970-luvulla, hänen ajatuksena oli pakastaa keitetyt kaalit perinteisissä arkkupakastimissa. Kaksikymppinen Jaakko tiesi, että hommaan tarvittaisiin pakastetunnelit, joissa kaali pakastuu ilman dramatiikkaa. Ilmari ei tätä kuitenkaan uskonut vaan asiaa kokeiltiin. Parin päivän päästä käymään alkaneet kaalit kuitenkin kuohuivat raivokkaasti ulos pakastimista.

Pakastustunneleita alettiin rakentamaan, koska Ilmari oli myynyt 300 000 kg valmista pakastettua kaalinlehteä. Ensimmäisenä vuonna saatiin toimittteua vain 30 000 kg.

Jaakon varsinainen jymykeksintö oli kuitenkin loistava kaalinkeittokone. Työsuojelutarkastaja oli käyntinsä jälkeen vuonna 1974 sulkemassa tehdasta silloisen kaaliporan takia – jotain oli tehtävä ja pian. Keksinnön ansiosta turvallisuusasiat tulivat kuntoon ja samassa syntyi myös Vaissin erinomainen kaalilehti, joka on silkinpehmeä, säilyttää kauniin värinsä ja kääriytyy helposti.

Esikeitetyn kaalin tuotannosta laajennettiin herkullisten kaalikääryleiden valmistukseen vuonna 2001. Jaakon jälkikasvu jakoi isänsä ja pappansa intohimon – oli aika ottaa seuraava suuri kaaliloikka.

Valmisruokien aatelia

Vaissin ohjaksissa jatkavat tänä päivänä Jaakon tytär Maria Hanho ja poika Juho Vaissi. He uskovat kaalikääryleiden voimaan ja modernisoitujen perinneherkkujen houkuttelevuuteen.

”Kaikilla tulisi olla mahdollisuus syödä käsin ja rakkaudella valmistettua terveellistä ruokaa. Tämän arjen ilon – paluun mummon herkkupöytään – haluamme tarjota muillekin.”